Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Δηλαδή τώρα είμαστε φτωχοί;

Διδάξτε τη διαχείριση χρημάτων
Ακόμα και αν στόχος σας είναι να κρατήσετε το παιδί "έξω" από το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, μπορεί να αντιληφθεί τις συνέπειές της από λόγια συμμαθητών, κουβέντες μεγάλων, αλλά και πράγματα που ακούγονται στην τηλεόραση. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει εντονότερο, όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στο σπίτι ή κάποιο άνεργο μέλος. Στα μάτια του παιδιού η κρίση μπορεί να πάρει διαστάσεις απειλητικές, ιδιαίτερα αν αποφεύγετε να μιλάτε για το θέμα ή του περνάτε λάθος μηνύματα.

Ο λάθος χειρισμός: Μην αφήνετε βαριά συναισθήματα (άγχος, αγωνία, απελπισία, στεναχώρια, ένταση) να εμποτίζουν την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Ούτε, όμως, να αφήνετε το παιδί σας να ζει σ’ ένα ροζ σύννεφο.

Πώς να μιλήσετε για το θέμα:
  • Μην κρύβετε την οικονομική σας κατάσταση. Με λόγια απλά, καθησυχαστικά και προσαρμοσμένα στην ηλικία του, εξηγήστε στο παιδί ποια είναι η οικονομική σας κατάσταση τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα ή πρόβλημα ανεργίας, μην το αποκρύψετε από το παιδί σας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μην παρουσιάσετε το πρόβλημα σαν αδιέξοδο, αλλά να δώσετε μια ελπίδα θετικής προοπτικής. Είναι σημαντικό το παιδί να εξακολουθεί να νιώθει ασφάλεια και ότι η οικογένεια μπορεί να τα καταφέρει συνεχίζοντας να στηρίζει ο ένας τον άλλον.
  • Πείτε "όχι" με προοπτική για "ναι". Μην βομβαρδίζετε το παιδί με θυμωμένα και αμετάκλητα "όχι" σε ότι αφορά τις επιθυμίες του. Ακόμα κι αν τα οικονομικά σας απαιτούν περικοπές εξόδων, μην κάνετε το παιδί να νιώθει ενοχές για αυτά που ζητά. Αν θέλει να του αγοράσετε κάτι, εξηγήστε του γιατί δεν μπορείτε να εκπληρώσετε την επιθυμία του άμεσα αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να το κάνετε στο μέλλον π.χ. στη γιορτή του ή αν είναι μεγαλύτερο κάνοντας οικονομία από το χαρτζιλίκι του για κάποιο διάστημα. Επίσης, είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να εκτιμά αυτά που ήδη έχει.
  • Ενισχύστε την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη του για τη ζωή. Εξοικειώστε το παιδί με την έννοια ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας, ότι χρειάζεται να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε και ότι οι αντιξοότητες δεν χρειάζεται να μας φοβίζουν αφού είναι μέρος της ζωής. Μιλήστε, όμως, και για το πώς η ιστορία κάνει κύκλους, περνώντας το μήνυμα της πτώσης και της ανάκαμψης. Ότι δηλαδή μπορεί να πέφτουμε, αλλά ξανασηκωνόμαστε.
  • Εξασφαλίστε ανέξοδες οάσεις χαράς. Είναι σημαντικό το παιδί σας να καταλάβει ότι όλοι μπορούν να καταφέρουν να είναι ευτυχισμένοι χωρίς πολλά χρήματα. Υπάρχουν πράγματα που δίνουν χαρά και τα οποία δεν κοστίζουν τίποτα, όπως μια βόλτα στο πάρκο, το παιχνίδι στην παραλία, η συνάντηση με τους φίλους, η επίσκεψη σε κάποιο μουσείο, κ.ά.
  • Να είστε πάντα "παρών". Κάντε ότι περνάει από το χέρι σας με τη στάση σας, τις πράξεις και τα λόγια ώστε το παιδί ακόμα και σε συνθήκες αντιξοότητας να αισθάνεται ότι είστε παρόντες και του εξασφαλίζετε την προστατευτική ομπρέλα που χρειάζεται. Να θυμάστε πάντα πως το καλύτερο δώρο για τα παιδιά δεν είναι κάτι που κοστίζει πολλά, αλλά η ενασχόληση μαζί του και η υποστήριξη που του παρέχετε.
Φλώρα Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία της Σοφίας Παπαγεωργίου, Ψυχολόγου - Ψυχοπαιδαγωγού.
www.happymom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου