Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Παιδικό δωμάτιο: Τα μυστικά της συγκατοίκησης

Φωτογραφίζοντας τα αδέρφια
"Είναι καλό για τα αδερφάκια να μεγαλώνουν στο ίδιο δωμάτιο;" αναρωτιούνται πολλοί γονείς. Όταν μάλιστα η συγκεκριμένη πιθανότητα μοιάζει να είναι η μόνη διέξοδος (λόγω έλλειψης χώρου), τότε η απορία μετατρέπεται σε άγχος και τύψεις. Τύψεις γιατί δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στα μικρά τους ένα δωμάτιο… όλο δικό τους. Κατά τη γνώμη μας, ο χώρος δεν παίζει (και τόσο) σημαντικό ρόλο. Αυτό που μετράει είναι το πώς θα μάθουμε στα παιδιά να τον διαχειρίζονται σωστά. Όχι μόνο τον χώρο, αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Και ένα κοινό δωμάτιο μπορεί πραγματικά να διδάξει στα παιδιά πολύτιμα πράγματα, που θα τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. 

Ας διώξουμε, λοιπόν, τις τύψεις μακριά κι ας επικεντρωθούμε στο πως μπορούμε να κάνουμε το κοινό τους δωμάτιο όσο το δυνατό πιο όμορφο και λειτουργικό! Αλήθεια, τι θα πρέπει να προσέξουμε σε πρώτη φάση, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα δωμάτιο το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των μικρών μας και θα χωρά τα όνειρα και τις επιθυμίες;

Πόσο "ταιριάζουν";
Είναι βασικό να γνωρίζουμε τις… ομοιότητες και τις διαφορές των παιδιών μας, προκειμένου να τους χαρίσουμε ένα δωμάτιο το οποίο θα καλύπτει εξίσου τις ανάγκες και τα γούστα τους. Π.χ. μπορεί το ένα να είναι τακτικό, το άλλο "πέρα βρέχει", οπότε δύο χρωματιστά κουτιά θα ήταν ό,τι πρέπει προκειμένου να μπορούν να μαζεύουν τα παιχνίδια τους εύκολα και γρήγορα. Μπορεί στο ένα να αρέσουν τα καρτούν και στο άλλο τα ζωάκια, επομένως κάπως θα πρέπει να "παντρέψουμε" τα δύο αυτά concept στη διακόσμηση του δωματίου. Ίσως το ένα να είναι fun του ροζ και το άλλο του γαλάζιου, οπότε ένα δωμάτιο σε ουδέτερο χρώμα, δύο διαφορετικά παπλώματα και δύο κουτιά για παιχνίδια στα αγαπημένα τους χρώματα μπορεί να έλυναν το πρόβλημα. Τέλος, ίσως το ένα να λατρεύει να ακούει μουσική, ενώ το άλλο να θέλει την ησυχία του… Ένα ζευγάρι ακουστικά θα ήταν η τέλεια λύση για να αποφύγουμε μελλοντικά τυχόν εντάσεις. Αρκεί μόνο να "αποκωδικοποιήσουμε" τον χαρακτήρα τους.

Πόσο "απέχουν" ηλικιακά;
Είναι γεγονός ότι η διαφορά ηλικίας μπορεί να δημιουργήσει αρκετές εντάσεις και μικροπροβλήματα. Π.χ. ένα νήπιο (δεν αναφερόμαστε σε μωράκι, μιας κι αυτό συνήθως κοιμάται στην κούνια του δίπλα από το κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά) που δε λέει να κλείσει μάτι, θα μπορούσε να ταράξει τον ύπνο του μεγαλύτερου αδερφού του. Το ίδιο, όμως, θα μπορούσε να ισχύει και από την αντίθετη μεριά, αφού η ζήλια πολλές φορές γίνεται κακός σύμβουλος για τα μεγαλύτερα αδέρφια, τα οποία δε διστάζουν να τσιγκλήσουν ανά πάσα στιγμή τα μικρά "απροστάτευτα" αδερφάκια τους. Η προσοχή μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι συνεχώς στραμμένη στο παιδικό δωμάτιο και οι πόρτες μας πάντα ανοιχτές. Επίσης, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε κάπως τα ωράρια του ύπνου και να βοηθήσουμε τα μικρά μας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πώς; Μα φυσικά με το να είμαστε δίπλα τους. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει μόνο στο κομμάτι του ύπνου, αλλά σε όλες τους τις δραστηριότητες.

Αγόρι - κορίτσι;
Δύο κοριτσάκια ή δύο αγοράκια κάνουν τα πράγματα πιο απλά, αφού, τα ενδιαφέροντά τους (και τα γούστα τους) λίγο - πολύ ταιριάζουν. Τι γίνεται, όμως, όταν ένα αγοράκι θα πρέπει να συνυπάρξει στο ίδιο δωμάτιο με ένα κορίτσι; Η αλήθεια είναι πως όσο τα παιδιά βρίσκονται σε μικρή ηλικία, τα πράγματα δεν είναι τόσο φοβερά, αφού και unisex décor υπάρχει, αλλά και παιχνίδια που να απευθύνονται και στα δύο φύλα! Τα καρτούν, το δάσος, τα ζώα της ζούγκλας, ο ωκεανός, είναι θέματα που θα ταίριαζαν και στα δύο παιδιά. Επίσης, τα επιτραπέζια, τα τουβλάκια, τα σετ πειραμάτων και ζωγραφικής θα μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και των δύο. Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν σαφώς μετά την εφηβεία… Εκεί, τα παιδιά σίγουρα θα αποζητήσουν έναν πιο προσωπικό χώρο. Αν το δωμάτιο είναι αρκετά μικρό και δεν υπάρχει τρόπος να χωριστεί (ίσως με μια γυψοσανίδα) στα δύο, τότε ένα παραβάν θα μπορούσε να δώσει τη λύση για λίγο παραπάνω "προσωπικό χώρο".

Μάρθα Αγγελοπούλου
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου, (eirini_mpirmpou@yahoo.gr).
www.happymom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου