Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Είναι έτοιμο να αποκτήσει δικό του ζωάκι;

Παιδί και σκύλος
3 ερωτήσεις για να διαπιστώσετε αν το μικρό σας μπορεί να φροντίσει ένα κατοικίδιο ζωάκι.


Ας κάνουμε μια υπόθεση: το 6χρονο μικρό σας παρακαλάει να του πάρετε ένα χαμστεράκι ή ένα κουνελάκι, δίνοντάς σας ταυτόχρονα υποσχέσεις ότι θα το φροντίζει μόνο του. Εσείς πριν αποφασίσετε να δεχθείτε ή να αρνηθείτε, πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε αν όντως είναι έτοιμο να έχει κατοικίδιο ζωάκι ή μέσα σε μια εβδομάδα θα του έχει περάσει ο ενθουσιασμός.


Το παιδί σας περνάει χρόνο με ζώα; Σκεφτείτε την αντίδραση του μικρού σας όταν βρίσκετε σε χώρο με ζώα ή σε κάποιο φιλικό σπίτι, όπου υπάρχει κατοικίδιο. Αν δεν έχει εξοικείωση με τα ζωάκια, τότε επισκεφθείτε ένα ζωολογικό κήπο για να δείτε τις αντιδράσεις του. Το καλύτερο δυνατό θα ήταν να φροντίσει για μια ημέρα το ζωάκι κάποιας φίλης για να δει στην πράξη αν μπορεί να το κάνει ή όχι.

Καταφέρνει να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα ή μια εργασία; Αν τείνει να αφήνει στη μέση τις εργασίες του σχολείου ή να μην ολοκληρώνει μια δραστηριότητα που πρέπει, τότε ίσως δεν είναι έτοιμο ακόμα να αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας ενός ζώου.

Είναι υπεύθυνο; Ακόμα και μικρότερα παιδάκια μπορούν να ταΐσουν ένα ψαράκι, αλλά ίσως θα χρειαστεί και η συναισθηματική ωριμότητα για να μπορεί το μικρό σας να φροντίζει ένα ζωάκι. Αναρωτηθείτε αν έχει αυτοέλεγχο και αν είναι ευγενικό και υπομονετικό.

Αν τελικά αποφασίσετε πως είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας του ζώου -φυσικά και με τη δική σας βοήθεια-, τότε αναζητήστε μαζί το κατάλληλο ζωάκι για την ηλικία του. Για παράδειγμα τα ψαράκια και τα χαμστεράκια είναι καταλληλότερα για ηλικίες από 5 έως 8. Όσον αφορά στα γατάκια και τα σκυλάκια είναι καλύτερο το παιδί σας να είναι από 10 χρονών και πάνω γιατί από αυτή την ηλικία θα μπορεί πραγματικά να τα φροντίσει.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου