Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Άγχος αποχωρισμού

Μην κλαις θα γυρίσω!
Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να αναστατώσει όχι μόνο το παιδί σας αλλά και εσάς τις ίδιες. Ακολουθούν, λοιπόν, 5 απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε από κοινού τις ώρες που περνάτε μακριά ο ένας από τον άλλο.

1. Μιλήστε στο παιδί σας. Εάν πιστεύετε πως το μικρούλι σας πάσχει από άγχος αποχωρισμού, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι, φυσικά, να του μιλήσετε. Εξηγήστε του πως θα χρειαστεί να περάσει λίγο χρόνο με κάποιο άλλο άτομο, το οποίο όχι μόνο θα το προσέχει, αλλά και θα φροντίσει να περάσουν καλά με παιχνίδια και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Τέλος, καθησυχάστε το λέγοντας πως πρόκειται να λείψετε για πολύ λίγο και πως θα γυρίσετε σύντομα πάλι κοντά του.

2. Μικρά βήματα. Ξεκινήστε με μικρά βηματάκια! Αφήστε το με κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά για ένα πολύ μικρό διάστημα της ημέρας, π.χ. μισή ώρα. Αυτός ο σύντομος αποχωρισμός θα το κάνει να αποδεχθεί πως η μαμά του μπορεί να φεύγει, αλλά θα γυρίσει σίγουρα και μάλιστα γρήγορα.

3. Σθένος. Καλύτερα να προετοιμαστείτε από τώρα για την πρώτη φορά που θα αφήσετε το παιδάκι σας στην φροντίδα κάποιου άλλου. Και αυτό επειδή είναι περισσότερο από πιθανό το μικρούλι σας να αρχίσει να κλαίει με το που πάτε να βγείτε από την πόρτα. Να θυμάστε πως εάν σας πάρουν και εσάς τα κλάματα η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περισσότερο. Κατά συνέπεια, δείξτε σθένος, αγκαλιάστε το και πείτε του πως θα γυρίσετε σύντομα.

4. Μην περιμένετε να σταματήσει το κλάμα. Αμέσως μόλις του εξηγήσετε πως έχει η κατάσταση, σηκωθείτε και φύγετε από το σπίτι αργά, σταθερά και ήρεμα. Εάν περιμένετε να σταματήσει το κλάμα, τότε του περνάτε το μήνυμα πως αν συνεχίσει να κλαίει δεν θα φύγετε ποτέ.

5. Μην τα παρατάτε. Ακόμα και αν προσπαθήσατε και δεν καταφέρατε να φύγετε ή ακόμα και αν αποχωρήσατε και εκείνο συνέχισε απαρηγόρητο να κλαίει μέχρι την επιστροφή σας, μην το βάζετε κάτω. Είναι σημαντικό και για εσάς και για το παιδάκι σας να περνάτε κάποια διαστήματα της ημέρας χωριστά. Έτσι και εσείς θα έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και εκείνο θα μάθει να περνάει καλά και με άλλα άτομα πέρα από εσάς.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου