Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Παιδικοί σταθμοί… κατ’ οίκον, τώρα και στην Ελλάδα!

Παιδικοί σταθμοί…κατ’ οίκον, τώρα και στην Ελλάδα!
Πόσες φορές σκεφτήκατε με άλλους γείτονες και φίλους να βρείτε έναν χώρο, να προσλάβετε και δύο - τρεις παιδαγωγούς και τα παιδιά σας να φυλάσσονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον της επιλογής σας, με χαμηλότερο κόστος; Πόσες φορές σας σταμάτησαν οι τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται; Κι όμως… μέσα σε αυτές τις συγκυρίες, ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου Αττικής, κατόρθωσε το ακατόρθωτο και ανέλαβε μία αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία, το παράδειγμα της οποίας μάλλον θα ακολουθήσουν και άλλοι γονείς!

Η διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας ενός "εναλλακτικού" σχολείου για παιδιά προσχολικής ηλικίας απασχόλησε τον Συνεταιρισμό Γονέων Χαλανδρίου από πολύ νωρίς, καθώς η ιδέα της δημιουργίας ενός δικού τους βρεφονηπιακού σταθμού εμφάνιζε κάποια πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος δημιουργίας, τους περιορισμούς από τον νόμο σε θέματα στελέχωσης και διαμόρφωσης, το υψηλό ενοίκιο και τα τροφεία, καθώς για να καλυφθούν όλα αυτά τα έξοδα, κάθε γονέας έπρεπε να δίνει μίνιμουμ 350 ευρώ τον μήνα. Αναγκαστικά λοιπόν ο Συνεταιρισμός, στράφηκε σε διερεύνηση άλλων πιθανών επιλογών που θα προσπερνούσαν τα αδιέξοδα που εμφανίζονταν σχετικά με το οργανωτικό σχήμα που προβλέπει ο νόμος για έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Ο Συνεταιρισμός, διαπίστωσε ότι στην εφορία είχε ανοίξει ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας "Φύλαξη μικρών παιδιών σε σπίτια", κωδικό που θα μπορούσε να πάρει λόγω του καταστατικού ίδρυσης του συνεταιρισμού. Βρίσκοντας, λοιπόν, ένα σπίτι που θα φιλοξενούσε παιδιά θα μπορούσε να στηθεί μία δομή φιλοξενίας παιδιών απόλυτα νόμιμη, χωρίς ενοικιαστήρια και προσλαμβάνοντας εκπαιδευτικούς για αυτή τη δουλειά.

Τι είναι η Συνεταιριστική δομή φύλαξης παιδιών;

Η απότοκος των όσων περιγράφηκαν πριν αποτελεί την πρόταση του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου που κωδικοποιημένα την ονομάζουν "Συνεταιριστική δομή φύλαξης μικρών παιδιών". Τα βασικά μεγέθη που την αποτελούν είναι:
  • Ο χώρος που το φιλοξενεί αποτελεί ισόγειο τμήμα οικίας με αυλή ή κήπο. Η υπόλοιπη οικία κατοικείται.
  • Ο χώρος απομονώνεται από τη χρήση της οικίας και ταυτόχρονα διαμορφώνεται σε μικρό σχολείο όσον αφορά τηνδιακόσμηση, τα έπιπλα, τα χρώματα στους τοίχους, την τουαλέτα, κ.λπ. ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την επί αρκετές ώρες καθημερινή διαβίωση των παιδιών στον χώρο. Οι εργασίες γίνονται από τους γονείς και οικονομικά στηρίζονται από αυτούς με βάση κοινό ταμείο που δημιουργείται για αυτό τον σκοπό.
  • Προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί από τον συνεταιρισμό για τη σταθερή απασχόλησή τους στη δομή.
  • Η δομή διοικείται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ ο συνεταιρισμός εκπροσωπεί το εγχείρημα έναντι του νόμου για το σύνολο των ζητημάτων που μπορεί να υπάρξουν.
  • Σαν κανόνας για τη στελέχωση της δομής σε αριθμό παιδιών λαμβάνονται υπ΄όψη οι προδιαγραφές των αντίστοιχων ιδιωτικών:
  • Ο αριθμός των παιδιών που μπορεί να φιλοξενηθούν δεν υπερβαίνει τα 2 τ.μ./ παιδί για τους χώρους της αίθουσάς τους.
  • Ένα βρεφικό τμήμα αποτελείται από μία δασκάλα / 8 βρέφη max.
  • Οι δασκάλες θα έχουν μισθωτή σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε έκτακτες περιπτώσεις με μισθό 700€ καθαρά Χ 14 ανά έτος.
  • Οι γονείς δεν θα πληρώνουν για ένα παιδί περισσότερο από 150€ / μήνα, ενώ για το δεύτερο παιδί όχι παραπάνω από το 50% του πρώτου.
  • Η καθαριότητα της δομής γίνεται με ευθύνη των γονέων με βάρδιες σε καθημερινή βάση μετά το τέλος του σχολείου. Το φαγητό έρχεται για κάθε παιδί από το σπίτι.
Πρώτη συνεταιριστική δομή Χαλανδρίου

Με τα παραπάνω δεδομένα δημιουργήθηκε η πρώτη δομή σε σπίτι που δεν είχε να ζηλέψει πολλά από τις αντίστοιχες υπάρχουσες δομές. Η πρώτη δομή φύλαξης βρισκόταν στη περιοχή της Ριζαρείου σε μία μικρή διπλοκατοικία όπου διαμορφώθηκε χώρος συνολικού εμβαδού 52 τ.μ.σε μικρό σχολείο . Η δομή αυτή λειτούργησε από τον Νοέμβρη του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2013 και στην αρχική της μορφή φιλοξενούσε 8 παιδιά με μία παιδαγωγό. Από τον Μάιο του 2013 φιλοξενούσε 10 παιδιά με δύο δασκάλες.

Η δομή είχε 2 διαμορφωμένους χώρους για τα παιδιά που φιλοξενούσε τα οποία ήταν βρεφικής - νηπιακής ηλικίας. Ο κήπος της περιελάμβανε χώρο περί τα 40 τ.μ. Ο χώρος που διαμορφώθηκε αποτελούσε αποθήκη του σπιτιού και δεν είχε εξωτερική πόρτα και η επικοινωνία του ήταν μόνο με το εσωτερικό του σπιτιού. Στον χώρο διευθετήθηκε η εσωτερική πρόσβαση και ανοίχτηκε εξωτερική - ανεξάρτητη από την υπόλοιπη οικία. Όλες σχεδόν οι εργασίες, από το καθάρισμα του χώρου, ως και τη διαμόρφωση του, την επιλογή των υλικών και τις εργασίες διακόσμησης έγιναν από τους γονείς.

Δεύτερη δομή φύλαξης Χαλανδρίου

Η δεύτερη δομή φύλαξης βρίσκεται σε μία από τις ωραίες παλιές τριπλοκατοικίες της περιοχής της Τούφας, που σε αρχική βάση φιλοξενεί 12 παιδιά σε ηλικίες βρεφών νηπίων με δύο παιδαγωγούς. Η δομή έχει διαμορφωμένους 4 χώρους στο ισόγειο της οικίας, ενώ έχουν γίνει και οι κατάλληλες επεμβάσεις στο μπάνιο και στη διαμόρφωση της κουζίνας, η οποία επικοινωνεί με την υπόλοιπη οικία. Στον κήπο συνολικού εμβαδού 300 μ2 έχουν γίνει οι κατάλληλες επεμβάσεις, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τα φιλοξενούνται παιδιά.


Το σύνολο των εργασιών έχουν γίνει από τους γονείς τόσο όσον αφορά τη διευθέτηση των επίπλων που προϋπήρχαν στον χώρο όσο και στην τοποθέτηση νέων δαπέδων, φωτιστικών, επίπλων, διακόσμησης, καθώς και βάψιμο τοίχων. Το σύνολο των τζαμιών περάστηκαν με μεμβράνες για λόγους ασφαλείας.
Η δομή από τον Σεπτέμβριο του 2013 φιλοξενεί 23 παιδιά με δύναμη τουλάχιστον 3 δασκάλων, ενώ μία σπουδάστρια του τμήματος της σχολής προσχολικής αγωγής των ΤΕΙ Αθήνας κάνει την πρακτική της άσκηση. Επίσης, κάθε βδομάδα παιδοψυχολόγος βρίσκεται στη δομή, ενώ ταυτόχρονα διατροφολόγος συμβουλεύει τους γονείς σε ζητήματα διατροφής.

Η βασική παράμετρος που διαχωρίζει την Συνεταιριστική δομή από ότι μέχρις στιγμής υπάρχει, είναι ότι ο γονιός συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση και στη ζωή του σχολείου του παιδιού του, οι εκπαιδευτικοί εργάζονται χωρίς δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις από κανέναν και ο καθένας μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τι γίνεται στο σχολείο του παιδιού του. Έτσι π.χ. η συνέλευση των γονέων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς καθορίζει την ώρα που ξεκινάει και την ώρα που κλείνει η δομή, τις πιθανές γιορτές που θα γίνουν σε αυτόν,καθώς και το σύνολο των extra δραστηριοτήτων που μπορούν να υπάρξουν.

Σκοπός είναι παράλληλα με τη δημιουργία της ομάδας των παιδιών και της οργάνωσης της καθημερινότητας της δομής, να αναπτυχθεί και η αντίστοιχη των γονέων που να δρα συμπληρωματικά σε αυτή.

Να αναφερθεί τέλος, ότι η δημιουργία τέτοιων δομών έρχεται να καλύψει τις εκρηκτικές ανάγκες σε προσχολική αγωγή που έχουν οικογένειες της πόλης του Χαλανδρίου που είτε δεν μπορούν να προσεγγίσουν για οικονομικούς λόγους τους αντίστοιχους ιδιωτικούς είτε έχουν μητέρες πότε άνεργες και πότε εργαζόμενες με "μαύρα" και αδυνατούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής των 4 δημοτικών παιδικών σταθμών.

Μακάρι να ενωθούμε όλοι οι γονείς για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να κάνουμε τη φύλαξη των παιδιών μας πιο προσιτή και εύκολη!

Σ.σ. Επίσης από τον Οκτώβρη στη δεύτερη δομή του Συνεταιρισμού, λειτουργεί και πρόγραμμα απογευματινών δραστηριοτήτων για παιδιά, με κόστος όχι παραπάνω από 25 ευρώ το μήνα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε είτε με email στο info@sinetairismos.gr ή στο τηλ. 215 55.11.057.

Μέρος των παραπάνω πληροφοριών διαβάσαμε στο http://sinetairismos.gr

singleparent.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου