Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Παιδικοί σταθμοί και λοιμώξεις

Πόσες φορές δεν γύρισε το μικρό σας με κρύωμα από τον παιδικό σταθμό; Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν πιο τακτικά;

O βρεφονηπιακός σταθμός είναι ένας χώρος συγκέντρωσης πολλών μικρών παιδιών που συναθροίζονται και παίζουν όλα μαζί. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, αποτελεί και τον κυριότερο παράγοντα για την εκδήλωση λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών. Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι που τα παιδιά στον παιδικό σταθμό "κολλάνε" διαρκώς ιώσεις.

Γιατί αρρωσταίνουν;

Ένας από τους κύριους παράγοντες ο οποίος συμβάλλει στη μετάδοση διαφόρων νοσημάτων και λοιμώξεων στους σταθμούς είναι τα ακατάλληλα κτήρια, καθώς πολύ συχνά πρόκειται για παλιές μονοκατοικίες που έχουν μετατραπεί σε παιδικούς σταθμούς, χωρίς ειδική διαρρύθμιση. Η έλλειψη ειδικών χώρων περιποίησης και ατομικής υγιεινής των βρεφών είναι ουσιώδους σημασίας, ενώ τις περισσότερες φορές ακόμη και η εκπαίδευση του προσωπικού είναι ανεπαρκής. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί από τους εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς απασχολούνται περιστασιακά στους χώρους αυτούς μέχρι να βρουν κάποια άλλη δουλειά και δεν είναι εκπαιδευμένοι, ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, πώς να το κάνουν και πότε πρέπει να το κάνουν.

Επιπλέον, η επιτήρηση των μεγαλύτερων παιδιών, όσον αφορά στην καθαριότητα, την ανταλλαγή αντικειμένων και την επαφή με μικρότερης ηλικίας παιδιά, είναι ελλιπής. Ο συγχρωτισμός των παιδιών διαφόρων ηλικιών αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης γαστρεντερίτιδων. Ένα μεγαλύτερο παιδί, που πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα και δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής, μπορεί να μεταδώσει εύκολα μικροοργανισμούς με επαφή των χεριών. Ένα άρρωστο παιδί μπορεί να μεταδώσει πολύ εύκολα κάποια ίωση απλά και μόνο όταν μοιράζεται τα παιχνίδια του με άλλα, υγιή παιδιά. 


Λανθασμένη κίνηση, τέλος, είναι και η επιστροφή ενός παιδιού που πάσχει από κάποια λοίμωξη στο σχολείο πριν από την πλήρη ανάρρωσή του. Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του παιδιού, αλλά και των άλλων, να μην το αφήνουμε να επιστρέψει στον σταθμό αν υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι δεν είναι εντελώς καλά!

Τι να προσέξετε

Το Κέντρο Παιδιατρικής Μέριμνας εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των γονέων στις λοιμώξεις των παιδικών σταθμών και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν.

Για τα γενικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε για την πρόληψη της μετάδοσης των διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καλό είναι να υπάρχουν γραπτές οδηγίες υγιεινής. Οι οδηγίες αυτές αφορούν κατ’ αρχάς στην καθαριότητα του περιβάλλοντος, τον καθημερινό δηλαδή καθαρισμό των χώρων, των τραπεζιών, των δαπέδων, των πάγκων, των ειδών σίτισης, των κλινοσκεπασμάτων, που πρέπει να είναι ατομικά για κάθε παιδί και να απολυμαίνονται εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν από άλλο παιδί, καθώς επίσης και των παιχνιδιών.

Τα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να είναι μαλακά και είναι σημαντικό να πλένονται κάθε μέρα, ενώ τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. 

Γραπτές οδηγίες θα πρέπει να υπάρχουν επίσης για το πρόγραμμα εμβολιασμών, οι οποίες θα υπενθυμίζουν στους γονείς τις υποχρεώσεις τους. Το βιβλιάριο υγείας, καθώς και η συχνή παρακολούθηση του παιδιού από τον παιδίατρο συχνά λύνει αυτό το πρόβλημα. Ο σωστός εμβολιασμός των παιδιών αποτρέπει την εκδήλωση μεταδιδόμενων ασθενειών όπως η ιλαρά, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπετε τα εμβόλια του παιδιού σας, ειδικά εάν το στέλνετε σε βρεφονηπιακό σταθμό. 

Ένα άλλο, πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η υγιεινή των ειδικών χώρων. Οι τουαλέτες θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά. Επιπλέον, η χρήση των καθισμάτων με δοχείο θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ, εφόσον χρησιμοποιούνται θα πρέπει να προηγείται απολύμανση τουλάχιστον για δύο λεπτά, με τα κατάλληλα υλικά. 

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχουν νιπτήρες για το πλύσιμο των χεριών των μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και επιτήρηση, ώστε να ελέγχεται το αν πλένουν τα χέρια τους όπως πρέπει. 

Το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού έχει ασφαλώς εξίσου μεγάλη σημασία. Το προσωπικό πρέπει να πλένει τα χέρια του αμέσως μόλις φτάσει στο σταθμό και πριν πιάσει κάποιο παιδί, πριν και αφού το αλλάξει, πριν μαγειρέψει, πριν σερβίρει, πριν και αφού ταΐσει κάποιο παιδί. Η τήρηση των κανόνων αυτών μπορεί να προλάβει τη μετάδοση νοσημάτων. 

Τέλος, απαραίτητη στους παιδικούς σταθμούς είναι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών και η επίβλεψη της τήρησης των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των λοιμώξεων. Χρειάζεται, δηλαδή, να υπάρχει ένας γιατρός, ο οποίος θα ελέγχει αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, θα δίνει οδηγίες στο προσωπικό σχετικά με την προστασία της υγείας των παιδιών, θα εκπαιδεύει το προσωπικό και τους γονείς σε θέματα υγιεινής και θα αφήνει γραπτές οδηγίες όταν συμβεί κάτι στον σταθμό. Τέλος, αμοιβαία ενημέρωση μεταξύ του γιατρού και των γονέων στην περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος κάποιου παιδιού θα πρέπει να είναι συνεχής.

Περί ανοσοποίησης 

Το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και των νηπίων βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Τα πρώτα αντισώματα που παίρνουν από τη μητέρα τους, εφόσον θήλασαν, δεν είναι αρκετά για να τα προφυλάξουν για όλη την παιδική ηλικία! Αυτός είναι και ο λόγος που τα μωρά και τα νήπια είναι πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις. Το ρόλο της ανοσοποίησης αναλαμβάνουν τα εμβόλια, τα οποία προστατεύουν τα παιδιά από ασθένειες που μπορεί να φέρουν επικίνδυνες επιπλοκές. Ο εμβολιασμός ενός παιδιού είναι πράξη ευθύνης εκ μέρους των γονέων, όχι μόνο για την προστασία του παιδιού τους από τις ασθένειες, αλλά και για την εξάλειψη ασθενειών όπως ο κοκίτης, η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Ο μη συστηματικός εμβολιασμός συμβάλλει στην έξαρση τέτοιων ασθενειών.

Επιστροφή στο θρανίο; 

Από τα πλέον συνηθισμένα λάθη των γονέων είναι να στέλνουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, ενώ είναι ήδη άρρωστο ή κατά την ανάρρωση. Αυτό συμβάλλει στο να μεταδίδονται οι ιώσεις και στα υπόλοιπα παιδιά. Οι γονείς οφείλουν να κατανοήσουν ότι κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, είναι φορέας μιας ίωσης για κάποιες μέρες πριν και μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το να στείλουν το παιδί στον παιδικό σταθμό την επόμενη μέρα που π.χ. έπεσε ο πυρετός δεν είναι σοφή πρακτική. Πρώτον, ο παιδικός οργανισμός είναι ακόμα εξασθενημένος από την προηγούμενη ίωση και δεύτερον είναι ακόμα φορέας ιών, γεγονός που μεταφέρεται και στα άλλα παιδάκια και κατ’ επανάληψη κάποιες μέρες αργότερα στο δικό τους παιδί. Ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου και εάν εκείνος κρίνει ότι το παιδί μπορεί να επιστρέψει στον παιδικό σταθμό, παρά τη δυσχέρεια που μπορεί να προκαλέσει στο πρόγραμμά σας, τότε μπορείτε να το πάτε πίσω.

www.goneisonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου