Αν το παιδί σας φέτος πάει για πρώτη φορά σε βρεφονηπιακό σταθμό θα πρέπει να περιμένετε ότι θα αρρωστήσει 4 με 5 φορές περισσότερο από κοινές ιώσεις με βήχα, καταρροή στη μύτη και ίσως πυρετό. Μην φοβάστε! Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν πιο συχνά φαίνεται ότι αργότερα θα αρρωσταίνουν πολύ λιγότερο, όταν δηλαδή ξεκινήσουν το κανονικό σχολείο. Παρόλα αυτά μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αρρωσταίνει λιγότερο ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του με διάφορα tips.
1. Πολλά φρούτα για δυνατή “άμυνα”. Όλα τα φρούτα και ιδιαίτερα λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα, φράουλες, ακτινίδια, παπάγια, κ.ά. καθώς επίσης τα λαχανικά προσφέρουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Επίσης, το γιαούρτι, το ξινόγαλα και προϊόντα εμπλουτισμένα με προβιοτικά προστατεύουν ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα από πολλές λοιμώξεις.
2. Ύπνος και ξεκούραση: τα παιδιά που κοιμούνται και ξεκουράζονται ενισχύουν την άμυνά τους. Ιδιαίτερα αν είναι αδιάθετο, πρέπει να μειώνει τη σωματική δραστηριότητα και να μένει περισσότερες ώρες ξαπλωμένο. Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 ετών πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες το 24ωρο. Ένας υπνάκος ακόμα και στον παιδικό σταθμό είναι πολύ χρήσιμος.
3. Προσοχή στην προσωπική υγιεινή! Πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το φαγητό, κόψιμο των νυχιών, δεν βάζουμε τα δάχτυλα στη μύτη ή στο στόμα, πλύσιμο των χεριών του προσωπικού του σταθμού κατά τη διάρκεια του ταΐσματος και όταν αλλάζουν την πάνα στα παιδιά ή όταν τα συνοδεύουν στην τουαλέτα. Εκπαιδεύουμε το παιδί να σκουπίζει τη μύτη του με χαρτομάντιλο και να το πετάει στο καλάθι απορριμάτων.
4. Ο καθένας τα δικά του πράγματα! Εκπαιδεύουμε το παιδί να μην χρησιμοποιεί τα αντικείμενα των άλλων, όπως κουτάλια, ρούχα, σκουφιά, ποτήρια, παγούρια κ.λπ. διότι μεταδίδονται μικρόβια. Επίσης, να μην τρώνε από το φαγητό των άλλων όπως μπισκότα, γλυκά κ.λπ.
5. Εμβόλια, αυτά τα χρήσιμα! Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι καλυμμένο με όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Ζητήστε από τους αρμόδιους του παιδικού σταθμού να κάνουν το ίδιο με όλα τα παιδιά. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης συνιστάται σε όλα τα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό από ηλικία 6 μηνών και πάνω.
Τι κάνετε όταν είναι άρρωστο;
Μην το στέλνετε στον παιδικό όταν είναι άρρωστο και ειδικά όταν έχει πυρετό.
Ζητήστε από τους αρμόδιους να συμβουλεύσουν και τους άλλους γονείς να κάνουν το ίδιο. Ζητήστε τουλάχιστον όταν κάποιο παιδάκι είναι άρρωστο, να υπάρχει ειδικός χώρος για την παραμονή του ώστε να μην κολλήσουν και τα άλλα παιδάκια.
Μήπως το ντύνετε υπερβολικά;
Είναι λάθος να ντύνετε υπερβολικά το παιδί. Ιδρώνει και θα αρρωστήσει πιο εύκολα. Επίσης ο χώρος του σπιτιού ή του παιδικού σταθμού θα πρέπει να είναι σχετικά δροσερός, το χειμώνα 18 - 20 βαθμούς, να έχει υγρασία 60-70% και να αερίζεται 5 λεπτά κάθε μία ώρα.
Πετάξτε την οδοντόβουρτσα!
Φυσικά και πρέπει να πλένετε καθημερινά τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα του παιδιού για να απομακρύνονται τα στοματικά μικρόβια. Σκεφτήκατε ποτέ ότι πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα κάθε 2 μήνες έστω κι αν δεν έχει φθαρεί διότι πάνω και μέσα της “κατοικούν” εκατοντάδες μικρόβια;
Δρ. Σπύρος Μαζάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου