Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Πώς επιδρά η ανεργία των γονιών στα παιδιά

Πώς επιδρά η ανεργία των γονιών στα παιδιά
Το οικονομικό τσουνάμι χτυπάει καθημερινά όλες τις οικογένειες, διγονεϊκές και μονογονεϊκές, σε όλο τον κόσμο. Οι στατιστικές σχετικά με την ανεργία, τη φτώχεια μέχρι και τις αυτοκτονίες είναι ανοδικά απογοητευτικές. Κάποιοι κάνουμε μέχρι και δυο δουλειές προκειμένου να συμπληρώσουμε έναν αξιοπρεπή μισθό, ενώ οι περισσότεροι δουλεύουμε part time χωρίς επιδόματα και με συμβάσεις επί συμβάσεων, που μας καθιστούν αβέβαιους όχι απλά για την επόμενη μέρα, αλλά για την επόμενη ώρα. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η απώλεια της δουλειάς δεν σημαίνει μόνο ραγδαία πτώση στο εισόδημα και στην οικονομική ασφάλεια μιας οικογένειας. Κοινωνικοί επιστήμονες έχουν εντοπίσει τη συγκλονιστική επίδραση που έχει η ανεργία στην ψυχική και πνευματική υγεία των γονιών, αλλά και στις σχέσεις τους μέσα στην οικογένεια. Η ανεργία αυξάνει τις εντάσεις μέσα στο γάμο, καθώς και τις πιθανότητες διαζυγίου και κάνει τους άνεργους γονείς να αγγίζουν τα δύο άκρα, είτε με το να είναι αυστηροί ως προς τα παιδιά είτε αδιάφοροι, με τα παιδιά να καταλήγουν να πληρώνουν ένα σοβαρό τίμημα για τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες των γονιών τους. Επομένως, τι μας λένε οι έρευνες για το πώς επιδρά η ανεργία των γονιών στα παιδιά;

Χαμηλότερη σχολική απόδοση

Όταν ο γονιός χάνει τη δουλειά του, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να σημειώσουν χαμηλότερη απόδοση στα μαθήματα, ακόμη και να αποβληθούν για τη συμπεριφορά τους ή να παρατήσουν το σχολείο ενώ οι μαθητές Λυκείου είναι λιγότερο πιθανό να δώσουν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. Έχει επιπλέον αποδειχθεί ότι εκείνοι που καταφέρνουν να μπουν στο Πανεπιστήμιο, ανησυχούν έντονα για την επαγγελματική ασφάλεια των γονιών τους, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερους βαθμούς.

Χειρότερες επαγγελματικές προοπτικές για την επόμενη γενιά

Η απώλεια της δουλειάς των γονιών μειώνει την οικονομική ευχέρεια της επόμενη γενιάς, καθώς "κλειδώνει" σε μια οικονομική και κοινωνική ανισότητα. Τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν χάσει τη δουλειά τους, και ειδικά εκείνοι που έχουν ξεπεράσει το τρίμηνο στην ανεργία, καταλήγουν να κερδίζουν λιγότερα χρήματα ως ενήλικες και να εξαρτώνται περισσότερο από τις φιλανθρωπίες και άλλες πηγές εσόδων. Όταν οι γονείς εργάζονται σκληρά και αποδίδουν καλά στη δουλειά τους, αλλά παρ’ όλα αυτά μένουν άνεργοι, οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά αυτών των γονιών αποκτούν την ψευδαίσθηση ότι η σκληρή δουλειά, αμείβεται!

Στις οικογένειες που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, τα παιδιά δέχονται καθημερινά πολύ ισχυρό πλήγμα. Για παράδειγμα, στις Αμερικανο-Αφρικάνικες οικογένειες με παιδιά, οι γονείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους ή να μειωθούν οι ώρες εργασίας τους -άρα και τα χρήματα- σε σχέση με τους λευκούς που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση, ακόμη κι αν πρόκειται για πτυχιούχους. Κι όταν τα παιδιά συνδέουν την ανεργία με τη διάκριση και το ρατσισμό, έχουν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να διακόψουν το σχολείο ή τις σπουδές τους.

Γονείς VS παιδιά


Το στρες που νιώθει ένας ενήλικας όταν απολύεται, γίνεται αυτόματα οικογενειακό στρες. Η απώλεια της εργασίας των γονιών, αυξάνει τους καυγάδες μεταξύ εκείνων και των παιδιών τους, ειδικά όταν μιλάμε για τον συνδυασμό άνεργος πατέρας με γιό στην εφηβεία. Τα έφηβα κορίτσια τείνουν να επιτηρούνται λιγότερο από τους άνεργους γονείς και να εμφανίζουν μια πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά όπως είναι η χρήση ναρκωτικών ή το σεξ χωρίς προφύλαξη. Επιπλέον, και πάντα σύμφωνα με μελέτες που έγιναν ανάμεσα σε κακοποιημένα παιδιά, η σοβαρότητα της κακοποίησης αυξανόταν σε περιπτώσεις που η μητέρα ήταν άνεργη.

Πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει σχετικά με το πώς επιδρά η ανεργία των γονιών στον ψυχισμό των παιδιών και στη κοινωνική τους ύπαρξη, με την άποψη των παιδιών να απουσιάζει. Και όταν οι πολιτικοί μας, αποφασίσουν να θεωρήσουν την ανεργία, μια τεράστια απειλή που σήμερα αφορά τα δικά μας παιδιά, αλλά αύριο μπορεί να αφορά και τα δικά τους, ίσως τότε καταλάβουν τί σημαίνει να βγάζεις το μήνα με 50 ευρώ και με ένα παιδί που σου ζητάει μολύβια για το σχολείο και εσύ, που τα έχεις πληρώσει αυτά τα ρημάδια τα μολύβια 20 και 30 φορές, να γυρίζεις το κεφάλι και να κάνεις ότι δεν ακούς…

singleparent.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου