Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αξεσουάρ βρεφικού δωματίου


Το πιθανότερο είναι, ότι όποιο κατάστημα βρεφικών ειδών κι αν επισκεφθείτε θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι χρειάζεστε πολλά ακόμα αξεσουάρ για το βρεφικό δωμάτιο, πέρα από το κρεβάτι του μωρού. Η αλήθεια είναι, και τη γνωρίζουν όσες έχουν γίνει ήδη μαμάδες, ότι αν υπάρχει ένα μόνο έπιπλο ακόμα, το οποίο μπορεί να χρειάζεστε είναι μία συρταριέρα -και αυτό στην περίπτωση που δεν έχετε διαθέσιμα συρτάρια στο σπίτι για τα ρουχαλάκια του μωρού σας.

Το κόστος της συρταριέρας θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την ποιότητά της, αν θα είναι από μασίφ ξύλο ή από MDF, και από το αν θα έχει πάνω της ενσωματωμένη αλλαξιέρα. Η αλλαξιέρα είναι επί της ουσίας ένα επιπλέον πτυσσόμενο κομμάτι ξύλου, το οποίο "ανοίγει" και φαρδαίνει το πάνω μέρος της συρταριέρας, διαθέτει ένα πολύ λεπτό στρωματάκι, και πάνω εκεί μπορείτε να αλλάζετε το μωρό σας. Και είναι απαραίτητη αν δεν έχετε προβλέψει κάποιο άλλο ψηλό μέρος για να αλλάζετε το μωρό σας (π.χ. ένα μπανάκι με αλλαξιέρα στο μπάνιο σας), και αν δεν θέλετε να σας "πέφτει η μέση" αλλάζοντάς το π.χ. στο κρεβάτι σας. Αν, πάλι, έχετε αλλαξιέρα στο μπάνιο σας, σύντομα θα ανακαλύψετε ότι η αλλαξιέρα της συρταριέρας είναι σχεδόν άχρηστη, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάζετε πάντα το μωρό στο μπάνιο (όπου θα μπορείτε να το πλένετε κι όλας).

Ενδεικτικά, δύσκολα θα βρείτε στην αγορά συρταριέρα - αλλαξιέρα με λιγότερα από 150 -200 ευρώ, ενώ αν θέλετε μόνο μία απλή αλλαξιέρα, την οποία θα τοποθετήσετε σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, υπολογίστε περί τα 20 - 30 ευρώ.

Αν θέλετε να έχετε εξοπλισμένη τη συρταριέρα του μωρού σας με τα πρώτα του ρουχαλάκια και λευκά είδη, πριν αυτό έρθει στο σπίτι, μπορείτε καταρχήν να πάρετε:
  • Εσώρουχα - κορμάκια που θα φοράει μέσα από τα ρούχα.
  • Ολόσωμα φορμάκια με μακρύ μανίκι και πόδια για τον χειμώνα και με κοντό μανίκι και χωρίς πόδια για το καλοκαίρι (τα δεύτερα μπορεί να τα φοράει σαν εσώρουχα τον χειμώνα).
  • Ζακετάκια, για πάνω από το φορμάκι. Απαραίτητα ειδικά τον χειμώνα.
  • Νυχτικά - φορμάκια ύπνου.
  • Κάλτσες, γαντάκια (για να μην πληγώνεται από τα νύχια του), σκουφάκι.
  • Βαμβακερά πετσετάκια για τα σαλάκια και τις γουλίτσες που θα βγάζει διαρκώς το μωρό.
  • Μεγαλύτερες πετσέτες για το μπάνιο του και σελτέδες (δηλαδή πετσέτες που από την μία πλευρά έχουν πλαστική επένδυση για να χρησιμοποιούνται στην αλλαξιέρα όταν αλλάζετε ή κάνετε μπάνια το μωρό).
Τέλος, κάποια λιγότερο απαραίτητα, αλλά χρήσιμα αξεσουάρ για το βρεφικό δωμάτιο είναι:

Σύστημα ενδοεπικοινωνίας: Για να έχετε επαφή με το μωρό σας όταν κοιμάται, σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού και αν βρίσκεστε. Οι τιμές τέτοιων συστημάτων κυμαίνονται σημαντικά, γιατί η γκάμα τους είναι μεγάλη, πάντως με 100 ευρώ θα βρείτε σίγουρα μία καλή συσκευή.

Μόμπιλε: Ένα όμορφο μόμπιλε, σε παλ αποχρώσεις, είναι εξαιρετική απασχόληση για ένα μωράκι που μόλις έχει ξυπνήσει. Πόσο μάλλον αν παίζει και απαλή μουσική. Δεν χρειάζεται να σας κοστίσει περισσότερα από 50 ευρώ.

Κουνιστή πολυθρόνα: Για να κάθεστε αγκαλιά με το μωρό σας, να το θηλάζετε και να το νανουρίζετε μέχρι να σας πάρει ...και τους δύο ο ύπνος! Ίσως το έπιπλο αυτό να αποτελεί πολυτέλεια -μία απλή πολυθρόνα κάνει μια χαρά τη δουλειά της, ενώ μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε μία πολυθρόνα του καθιστικού σας!

Φωτισμός: Αν δεν έχετε ακόμα αποφασίσει για τον φωτισμό του δωματίου του μωρού σας, μία χρήσιμη συμβουλή είναι να έχετε ένα φωτιστικό με ντίμερ. Έτσι, όταν το μωρό σας θα ξυπνά το βράδυ για να το θηλάσετε, δεν θα ξαγρυπνά από το δυνατό φως κάποιας λάμπας - ο χαμηλός φωτισμός θα το βοηθήσει να κοιμηθεί ξανά πιο εύκολα.

Έλενα Μπούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου