Το παιδί σας είναι πολύ σημαντικό μέλος της οικογένειας. Εξίσου σημαντικοί είστε κι εσείς. Εξίσου σημαντική είναι κι η σχέση σας με τον άλλο γονιό (και για εσάς και για το παιδί).
- Το παιδί από "ζευγάρι" σας κάνει "γονείς". Αλλά παραμένετε και σύντροφοι. Μην το ξεχνάτε. Μην παραμελείτε τη σχέση σας.
- Μην απομακρυνθείτε από τον άλλο γονιό, σταθείτε δίπλα του στο νέο σας ρόλο.
- Δείτε την οικογένεια σαν ένα τρίγωνο, τετράγωνο ή πολύπλευρο. Όλες οι πλευρές είναι το ίδιο σημαντικές.
- Μεγαλώστε το παιδί μαζί!
- Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι δουλειά για δύο. Μοιραστείτε την με τον συνυπεύθυνο.
- Αναγνωρίστε ότι το παιδί δεν είναι "δικό μου" ή "δικό σου", αλλά το παιδί μας.
- Μην πείτε δημόσια σε στιγμές ενθουσιασμού: Ευτυχώς πήρε από το δικό μου σόι!
- Αναγνωρίστε ότι η λέξη "μαζί" είναι σημαντική και για τους δυο γονείς.
- Μοιράζομαι (την ευθύνη, τη φροντίδα, το χρόνο, την αγωνία, τη χαρά, την απογοήτευση) δεν σημαίνει αναγκαστικά μισό-μισό. Σημαίνει, όμως, επικοινωνώ και έχω τη γνώμη και τη συμπαράσταση του άλλου γονιού.
- Δεχτείτε ότι ο άλλος γονιός μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για το μεγάλωμα του παιδιού. Δεν είναι μόνο δικαίωμά του είναι και δικαίωμα του παιδιού σας.
- Παρουσιάστε κοινό μέτωπο με τον άλλο γονιό. Δεν μπορεί ο ένας να γίνεται έξω φρενών όταν το μικρό κάνει κάτι απαράδεκτο και ο άλλος να λέει “μπράβο, έτσι σε θέλω μάγκα μου!” Συζητείστε μεταξύ σας, κι αποφασίστε κοινό "οικογενειακό εσωτερικό κανονισμό". Κάντε ο καθένας κάποιες υποχωρήσεις. Θα τα καταφέρετε!
- Δεν πρόκειται για Ελληνο-Τουρκικές ούτε για Άγγλο-Ιρλανδικές διαφορές. Για το παιδί σας πρόκειται.
- Η φυσική απουσία δεν σας κάνει αμέτοχο. Παρών μπορεί να είστε και από μίλια απόσταση αν βρίσκετε τρόπο να δείχνετε την αγάπη σας.
- Δεν αρκεί η φυσική παρουσία σας. Απών μπορεί να είστε και μέσα στο ίδιο σας το σπίτι (π.χ. αν ξεχάσετε τα γενέθλια του παιδιού).
- Πιο εύκολα θα βρείτε τρόπο μαζί, κι οι δύο γονείς, την ταλαιπωρία (Αχ, τι παληόπαιδο!) να τη μοιράζεστε μισό-μισό και την αγαλλίαση (Καλά Ε, χαζογονείς είμαστε, αλλά δεν είναι καταπληκτικό το καμάρι μας!) να τη ζείτε διπλή.
Ελένη Βαλάσση - Αδάμ
Παιδίατρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου