Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να ανακυκλώνουν;


Η ανακύκλωση είναι πια μία καθημερινότητα, που έχει εδραιωθεί στην ανθρώπινη συνείδηση. Πώς μπορούμε, όμως, να μάθουμε τα παιδιά μας να το κάνουν σωστά, αλλά και να περάσουμε στο μυαλό τους την αξία και τα οφέλη για όλους εμάς αλλά και για το περιβάλλον;

Τι ρίχνουμε στον μπλε και τι στον πράσινο κάδο;

Ζωγραφίζουμε στην κουζίνα δύο κούτες μία πράσινη και μία μπλε. Διαχωρίστε έτσι τα σκουπίδια για να είναι έτοιμα αντίστοιχα με τους εξωτερικούς κάδους σκουπιδιών.

Πώς συμμετέχουμε σωστά στην ανακύκλωση και ποιες συσκευασίες;

Ανακυκλώνουμε ώστε να είναι εφικτή η ανασύσταση και η εκ νέου χρήση των υλικών. Πρέπει να γνωρίζουμε πως:
  • Στον Μπλε Κάδο μπαίνουν όλες οι συσκευασίας που μπορούν να ανακυκλωθούν: γυαλί, χαρτί, πλαστικό, λευκοσίδηρος, αλουμίνιο.
  • Οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι άδειες και καθαρές από υπολείμματα.
  • Τα μεγάλα χαρτόνια (κούτες) θα πρέπει να διπλώνονται και να συμπιέζονται πριν μπουν στους Μπλε Κάδους.
  • Συσκευασίες με φαγητά, όπως πίτσα, κ.ά., δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, διότι δεν μπορούν να καθαριστούν.
  • Ορισμένες συσκευασίες που συνδυάζουν πλαστικό και χαρτόνι δεν ανακυκλώνονται. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία ανακυκλώνεται από την ειδική σήμανση στην επιφάνειά της.
  • Ξεχωρίζω τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια και μετά τα ανακυκλώνω. Τα πλαστικά καπάκια τα ανακυκλώνω με διαφορετικό τρόπο. Η εταιρία MariRecycling συλλέγει πλαστικά καπάκια και τα διαθέτει σε εργοστάσια ανακύκλωσης πλαστικών.
  • Τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα θα πρέπει να πετιούνται στον Μπλε Κάδο χύμα, όχι μέσα σε σακούλες.
  • Δεν πετάμε ποτέ στους Μπλε Κάδους κοινά σκουπίδια, μη ανακυκλώσιμα υλικά.
Σε διάφορα σημεία ίσως βρούμε κίτρινους κάδους, οι οποίοι είναι αποκλειστικά για χαρτί. Επίσης, υπάρχουν χώροι συλλογής αντικειμένων για ανακύκλωση ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που προσφέρουν ένα συμβολικό αντίτιμο ή αντάλλαγμα, όταν ανακυκλώνετε εκεί αντικείμενα, συνήθως αλουμινένια κουτάκια ή μπουκάλια. 

Σε διάφορα καταστήματα, επίσης, θα βρείτε ειδικά κυλινδρικά δοχεία για την ανακύκλωση μπαταριών, οι οποίες απελευθερώνουν πολύ τοξικές ουσίες στο περιβάλλον. Επίσης, μεγάλα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, συνήθως δέχονται τις παλιές ή χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές σας, ώστε να τις παραδώσουν για ανακύκλωση.

Ποια είναι η πορεία των υλικών μετά;

Κάποια σκουπίδια τα πετάμε σε ειδικούς κάδους και από εκεί σε ειδικά εργοστάσια με μια επεξεργασία, χρησιμοποιούνται ξανά τα ίδια ή κάποια από τα τμήματά τους. Μπορούμε να τους δείξουμε για παράδειγμα, πώς είναι το ανακυκλωμένο χαρτί, καθώς υπάρχουν τέτοια τετράδια ή μπλοκ στα βιβλιοπωλεία.

Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης για το περιβάλλον;
Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε στα μικρά παιδιά, όταν χρησιμοποιούμε το ίδιο χαρτί, κόβονται λιγότερα δέντρα από τα δάση και έτσι όλα τα ζωάκια έχουν το σπιτάκι τους. Έτσι, μειώνουμε την καταστροφή στη φύση, βοηθάμε να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και εξοικονομούμε υλικά και ενέργεια.

Σχετικά θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία πολύ όμορφα βιβλία, όπως: "Η νεράιδα της γης" της Φωτεινής Τσαλίκογλου εκδόσεις κέρδος, "Δώσ΄ μου μια δεύτερη ευκαιρία" της Χρυσάνθης Καραϊσκου εκδόσεις Διάπλαση, "Περιπέτειες με την οικογένεια της Ανακυκλωσούλας", "Για να σώσουμε την φύση ανακύκλωση ας αρχίσει" της Ελένης Μέλλου εκδόσεις Ακακία.

Σπυριδούλα Τσομή
www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου