Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Ο Οκτώβριος είναι εδώ!

Με αίθριο καιρό μπήκε ο Οκτώβριος
Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης, ή Οχτώβρης, η Τρυγομηνάς είναι ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Επειδή το πιο σημαντικό δώρο του Οκτωβρίου στους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές του, γι’ αυτό σε πολλά μέρη ονομάζεται "Βροχάρης", αλλά και "Μπρουμάρης" (ομιχλώδης, σκοτεινός) και "Παχνιστής" (από την πάχνη που πέφτει στους αγρούς). Επίσης, επειδή είναι και μήνας της σποράς, εξ ου και τα ονόματα "Σποριάτης", "Σποριάς", "Σπαρτός". Τέλος, η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 του μήνα, έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία "Αι-Δημητριάτης" ή "Αι-Δημήτρης". 

Ο λαός τον θεωρεί έναν από τους μήνες κατά τους οποίους πρέπει κανείς να πίνει το κρασί ανέρωτο, γιατί τον συμπεριλαμβάνει στην παροιμία: "Όποιος μήνας έχει ρο, δεν θέλει στο κρασί νερό". Κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο 8ος μήνας, γι` αυτό και ονομάστηκε Οκτόμπερ. Ήταν αφιερωμένος στον Άρη και τον παρίσταναν με μορφή κυνηγού, που έχει λαγό στα πόδια του, πουλιά πάνω απ` το κεφάλι του και ένα είδος κάδου κοντά του.

Ο Οκτώβριος είναι η εποχή με τα πρωτοβρόχια και τα χρυσάνθεμα, που βαφτίστηκαν αϊδημητριάτικα και στην Κύπρο οχτωβρούδια. Είναι η εποχή που πρωτανθίζουν τα κυκλάμινα σε πλαγιές και βράχια, όπως τόσο χαρακτηριστικά τραγουδάει ο Γιάννης Ρίτσος: "Κυκλάμινο, κυκλάμινο, στου βράχου τη σχισμάδα/ που βρήκες χρώματα κι ανθείς, που μίσχο και σαλεύεις;".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου