Πολλές φορές τα δίδυμα εμφανίζουν προβλήματα στη συμπεριφορά τους, που πηγάζουν από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, δηλαδή την ανάγκη που έχει το κάθε παιδί να ξεχωρίσει και να τραβήξει για λίγο πάνω του όλη την προσοχή. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες φορές που ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος, που αναρωτιέται κανείς για τη μεταξύ τους σχέση. Αν είστε γονείς διδύμων, το πιθανότερο είναι πως έχετε αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Το φαίνομενο του έντονου αυτού ανταγωνισμού μεταξύ των διδύμων ονομάζεται "Σύνδρομο κλιμάκωσης", και είναι γνωστότερο ως “Twin Escalation Syndrome”.
Τι σημαίνει "σύνδρομο κλιμάκωσης";
Όταν για παράδειγμα το ένα μωρό κλαίει έντονα, το δίδυμο αδερφάκι του φροντίζει να κλάψει πιο δυνατά και εξαιτίας αυτού το πρώτο κλαίει ακόμα δυνατότερα και ούτω καθεξής! Αλλά δεν περιορίζεται μόνο στα μωρά. Αν για παράδειγμα το ένα από τα δίδυμα πετάξει το παιχνίδι του γελώντας για να κάνει θόρυβο, το άλλο θα το πετάξει πιο μακριά και πιο δυνατά και στη συνέχεια το πρώτο θ’ ακολουθήσει προκειμένου να κάνει περισσότερο θόρυβο! Ουσιαστικά αυτό συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσης του γονιού!
Πώς να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις;
Χωρίστε τα
Η συμπεριφορά αυτή εμφανίζεται μόνο όταν τα δίδυμά σας είναι μαζί. Μια καλή πρώτη αντιμετώπιση είναι τη στιγμή που ξεκινά αυτό το "παιχνίδι" μεταξύ των διδύμων σας, να τα χωρίζετε για λίγο. Αν για παράδειγμα δεν σταματούν αφού τους το ζητήσετε, στείλτε τα σε διαφορετικά δωμάτια μέχρι να ξεθυμάνει το παιχνίδι αυτό.
Χρησιμοποιήστε τον αντιπερισπασμό
Ο αντιπερισπασμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών ο τρόπος αντιπερισπασμού διαφέρει. Στα νήπια για παράδειγμα, δώστε ένα διαφορετικό παιχνίδι ή τραγουδήστε τους για να τους τραβήξετε την προσοχή. Με τα μεγαλύτερα παιδιά αρχίστε μια συζήτηση ή ζητήστε τους να σας βοηθήσουν σε κάποια δουλειά.
Μειώστε τον ανταγωνισμό
Στην πραγματικότητα το "σύνδρομο κλιμάκωσης" βασίζεται στον ανταγωνισμό. Πολύ βασικό στα δίδυμα, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, είναι να έχουν ξεχωριστό χρόνο με τον κάθε γονιό. Επίσης σε περίπτωση που ενώ ασχολείστε με το ένα παιδί το άλλο επεμβαίνει, εξηγήστε του πως μόλις τελειώσετε με τον αδερφό/αδερφή του θα έρθει η σειρά του να κάνετε κάτι μαζί.
Παραμείνετε ψύχραιμοι
Είναι λογικό να εκνευρίζεστε και να κουράζεστε. Προσπαθήστε, όμως, να παραμείνετε ψύχραιμοι. Πάρτε βαθιές ανάσες και μετρήστε μέχρι το δέκα. Εφαρμόστε τις παραπάνω πρακτικές και να θυμάστε πως ναι μεν τα βάσανα είναι διπλά, αλλά και οι χαρές επίσης!
Νεφέλη Κούρκουλου, Ψυχολόγος
www.mytwins.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου