Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Μειονεκτήματα και tips για ύπνο με ασφάλεια στην καλαθούνα

Είναι χρήσιμη η καλαθούνα;
Είναι εύκολη στη μεταφορά, μικρή σε μέγεθος, βολική για τον νυχτερινό θηλασμό και δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στο νεογέννητο όταν κοιμάται. Η καλαθούνα χρησιμοποιείται από πολλούς γονείς ως το πρώτο κρεβατάκι του νεογέννητου, αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι αντικατασταθεί από την κούνια. Αξίζει, όμως, να την αγοράσετε;

  • Έχετε στο μυαλό σας ότι θα χρησιμοποιήσετε την καλαθούνα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή ίσως χρειαστεί να μεταφέρετε το μωρό σας στην κούνια αφότου κλείσει τον πρώτο μήνα. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και μαθαίνει να ρολάρει ή να κρατάει αντίσταση με τα χέρια του για να ανασηκώνει το σώμα του, η καλαθούνα δεν είναι ασφαλής λύση, καθώς μπορεί να πέσει. Η κούνια, αντιθέτως, έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος και είναι πιο ασφαλής για ένα μωρό.
  • Μπορεί να είναι μια πιο φθηνή λύση σε σχέση με την κούνια, αλλά θα χρησιμοποιήσετε την καλαθούνα για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς φυσικά να αποφύγετε να αγοράσετε την κούνια. Τελικά η καλαθούνα θα αποτελέσει επιπλέον έξοδο.
  • Το στρώμα της κούνιας είναι ένα κανονικό, άνετο στρώμα που πιθανότατα θα συνοδεύσει το παιδί σας και στο παιδικό κρεβάτι. Αντιθέτως, η καλαθούνα έχει ένα λεπτό στρωματάκι που μπορεί ακόμα και να εμποδίσει τον ύπνο.
  • Η καλαθούνα είναι κατασκευασμένη για μεταφορά, επομένως είναι ελαφριά. Αυτό σημαίνει πως το κατοικίδιο ζωάκι σας ή το πρωτότοκο, ακόμα και εσείς, μπορεί με μια απρόσεχτη κίνηση να χτυπήσετε την καλαθούνα και να την αναποδογυρίσετε. Θέλει επομένως πολλή προσοχή και πάντα να την ασφαλίζετε στη βάση της.
Ασφάλεια

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία οι γονείς για να εξασφαλίσουν ασφαλή ύπνο σε καλαθούνα θα πρέπει να προσέξουν:

  • Να βάζουν το μωρό τους για ύπνο σε ύπτια θέση, για να μειωθεί το ρίσκο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
  • Να απομακρύνουν παιχνίδια, τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες που δεν χρειάζονται
  • Να αγοράσουν μια καλαθούνα με σταθερή βάση για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα πέσει, καθώς το μωρό κοιμάται
  • Να κόψουν τις κορδέλες που λειτουργούν ως διακοσμητικά.
  • Να ασφαλίσουν την καλαθούνα, ώστε να μην λικνίζεται όταν το μωρό κοιμάται
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου