Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Αγκαλιές με φροντίδα

Αγκαλιές με φροντίδα
Το ζήτημα δεν είναι μόνο πρακτικό, δηλαδή να μάθετε να κρατάτε σωστά το μωρό σας για να το μεταφέρετε από την κούνια στο πορτ-μπεμπέ ή για να το κάνετε βόλτα στο σαλόνι. Η εγκατάστασή του στην αγκαλιά σας είναι κομβική για την ανάπτυξή του και για το χτίσιμο του μεταξύ σας δεσμού. 

Και ενώ την πρώτη μέρα ίσως νιώθετε "σφιγμένοι" κρατώντας αυτό το πλασματάκι στην αγκαλιά σας, πιθανόν επειδή αναρωτιέστε αν το κρατάτε σωστά ή αν εκείνο νιώθει άνετα, σύντομα η διαδικασία θα μοιάζει απόλυτα φυσική.

Η αγκαλιά είναι ιδανική για το χτίσιμο του δεσμού. Εκτός από την αγκαλιά σας, η κίνηση και το άγγιγμα είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του βρέφους. Είναι επίσης, ένας τρόπος για να συνηθίσει τη μυρωδιά σας, τον ήχο της φωνής σας, να μπορεί να δει το πρόσωπό σας και να νιώσει την ασφάλεια της στενής επαφής.

Απομακρύνετε τα κουμπιά. Αποφύγετε να φοράτε μπλούζες με κουμπιά ή φερμουάρ για να μην τραυματίσουν το μωρό σας. Φυσικά για να έρθετε ακόμα πιο κοντά του, προτιμήστε την επαφή δέρμα με δέρμα.

Υποστηρίξτε το κεφαλάκι του. Ακουμπήστε το στο στήθος σας με το ένα σας χέρι να αγκαλιάζει την πλάτη του και το άλλο να συγκρατεί τον ποπό του. Επειδή οι μυς του λαιμού είναι ακόμα αδύναμοι, στηρίξτε το κεφαλάκι του με το χέρι ή τον ώμο σας.

Απαλό μασάζ στην πλάτη.Τα χάδια στην πλάτη και το απαλό μασάζ, καθώς το κρατάτε αγκαλιά, θα το ανακουφίσουν από τους κολικούς και τα αέρια. Προσοχή, ωστόσο, στο κεφαλάκι του. Αν το σαγόνι του ακουμπάει στο στήθος του μπορεί να δυσκολεύεται στην αναπνοή.

Κρατήστε το άνετα. Αν δεν φαίνεται να βολεύεται, ενώ το έχετε ακουμπήσει στο στήθος σας, δοκιμάστε να το κρατήσετε ξαπλωμένο σαν να το νανουρίζετε με το κεφαλάκι του στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

Κρατήστε το κατά μήκος του χεριού σας. Μια θέση που θα το βοηθήσει να αποβάλλει τα αέρια είναι να το ξαπλώσετε μπρούμυτα κατά μήκος του χεριού σας. Με το άλλο σας χέρι κάντε του ελαφρύ μασάζ στην πλάτη.

Ηρεμήστε το με τον χτύπο της καρδιάς σας. Κρατήστε το κοντά στην καρδιά σας, ώστε να μπορεί να ακούει τους χτύπους. Ο ήχος θα του θυμίσει τους μήνες που ήταν προστατευμένο στη μήτρα κι έτσι θα νιώσει ασφάλεια.

Στην αγκαλιά σας με σλινγκ ή μάρσιπο. Του προσφέρετε την ασφάλεια της αγκαλιάς σας, ενώ έχετε ταυτόχρονα ελεύθερα τα χέρια σας για να κάνετε ο,τιδήποτε άλλο. Αν το βάλετε με το προσωπάκι του προς τα εσάς, του επιτρέπετε να σας βλέπει. Όσο μεγαλώνει, τοποθετήστε το στο σλινγκ με την πλάτη του να εφάπτεται στο στήθος σας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παρατηρεί τον περίγυρο.

Βρείτε τη θέση που προτιμάει. Το μωρό σας μπορεί να προτιμά μια θέση και να μην αισθάνεται καθόλου άνετα σε μια άλλη. Κάντε δοκιμές μέχρι να διαπιστώσετε ποια είναι η ιδανική θέση για εκείνο στην αγκαλιά σας.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου