Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Καλοκαίρι και διατροφή των παιδιών

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Αντιμετωπίστε τα προβλήματα διατροφής του παιδιού!
Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεγνοιασιάς και της ελευθερίας για μικρούς και μεγάλους. Πόσο μάλλον για τα παιδιά, που μακριά από τις υποχρεώσεις του σχολείου και του καθημερινού διαβάσματος, νιώθουν πιο ανέμελα να ευχαριστηθούν τον ήλιο, τη θάλασσα, το παιχνίδι και φυσικά τα παγωτά. Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι οικογένειες έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να μοιραστούν στιγμές και δραστηριότητες πλάι στο κύμα και να χαρούν ο ένας την παρέα του άλλου με τα παιδιά να ρουφούν σαν σφουγγάρι κάθε καινούργια εμπειρία που τους προσφέρουν οι διακοπές με τους γονείς τους.


Για τον λόγο αυτό λοιπόν, οι ζεστοί μήνες που διανύουμε αποτελούν την κατάλληλη εποχή για να μυήσουμε τα παιδιά μας στα μυστικά της σωστής διατροφής, με βασική προϋπόθεση όμως να ακολουθούμε πρώτοι εμείς οι ίδιοι τους κανόνες, με όσο το δυνατόν λιγότερες ατασθαλίες. Το μυστικό για να αγαπήσουν οι μικροί μας φίλοι το ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι να νιώθουν πως δεν αποτελεί "κανόνα" ή "τιμωρία" αλλά μια ελεύθερη διατροφική επιλογή που υποστηρίζει ολόκληρη η οικογένεια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ένα παγωτό που και που είναι απαγορευτικό. Άλλωστε, το καλοκαίρι ευνοεί κατά πολύ τη συγκεκριμένη στάση απέναντι στο φαγητό μιας και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι άπλετα, ζουμερά και μυρωδάτα, ενώ η αυξημένη ζέστη δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για βαριές ή λιπαρές τροφές.

Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν ενέργεια!

Είναι γεγονός πως τις καλοκαιρινές ημέρες, η καθημερινότητα των παιδιών είναι εντελώς διαφορετική απ’ ότι τον χειμώνα. Λιγότερες υποχρεώσεις και περισσότερος ελεύθερος χρόνος, συνθέτουν εντελώς διατροφικές απαιτήσεις από τον παιδικό οργανισμό. Παράλληλα, η αύξηση της θερμοκρασίας δεν επιτρέπει την κατανάλωση λιπαρών τροφών, μιας και η επιλογή αυτή σε συνδυασμό με τη ζέστη, δυσκολεύει τις δραστηριότητες του πεπτικού συστήματος.

Έτσι λοιπόν, ο βασικός διατροφικός άξονας είναι ένας: κατανάλωση τριών βασικών γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο ενδιάμεσων σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι βασικό να υπάρχει ποικιλία στις τροφές που καταναλώνονται και να δίνεται έμφαση στις πρωτεΐνες και τους σύνθετους υδατάνθρακες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε καθημερινή βάση θα πρέπει να καταναλώνονται φρούτα, λαχανικά, χόρτα, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί, ψάρια, άπαχο κρέας και φυσικά γαλακτοκομικά.

Όσον αφορά τα ενδιάμεσα σνακ ή τα μικρά γεύματα που θα συνοδεύουν την απόδραση της οικογένειας στην παραλία, εκτός από φρούτα και χυμούς, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γιαούρτι, τοστ, σπιτικό κέικ ή γρανίτες που θα έχετε ετοιμάσει παρέα από φρέσκα, ζουμερά φρούτα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως το παιδί πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον 3,5 ώρες πριν επισκεφτεί τη θάλασσα, αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη. Με τον τρόπο αυτό, η διαδικασία της πέψης θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως πριν το παιδί κολυμπήσει, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος μέσα στο νερό.

Πρωινό, το καλύτερο γεύμα της ημέρας


Είναι γεγονός πως το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, μιας και αποτελεί την κινητήριο δύναμη της μαγικής αυτής μηχανής που λέγεται ανθρώπινος οργανισμός, πόσο μάλλον για τα παιδιά που οι ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικές ουσίες είναι ακόμα πιο αυξημένες. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, μην παραλείπετε το πρώτο αυτό γεύμα της ημέρας από την καθημερινότητά του κάνοντάς το πλούσιο και διασκεδαστικό. Μόλις ξυπνήσουμε το σώμα μας έχει ανάγκη από βιταμίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία, γι' αυτό επιλέξτε τροφές όπως γάλα, δημητριακά, χυμούς φρούτων, γιαούρτι ή τυρί, ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή μαρμελάδα και το πρωινό θα γίνει η μεγαλύτερη απόλαυση της ημέρας.

Αν συνηθίζετε να πηγαίνετε για μπάνιο πολύ νωρίς το πρωί, και πάλι το παιδί σας δεν θα πρέπει να φύγει με άδειο στομάχι. Απλά, επιλέξτε ένα ελαφρύ και μικρό γεύμα χωρίς φυτικές ίνες, που θα γεμίσουν ενέργεια τον οργανισμό του και παράλληλα δεν θα τον επιβαρύνουν σε περίπτωση που αυτό κολυμπήσει στη θάλασσα.

Τι θα πρέπει να προσέξετε


Προκειμένου να εξασφαλίσετε μία πλούσια, ισορροπημένη και ασφαλή διατροφή για τα παιδιά σας το καλοκαίρι, καλό θα είναι να έχετε στο νου σας ορισμένα πράγματα που θα σας διευκολύνουν:
  • Φροντίστε την καλή ενυδάτωση που έχει ανάγκη ο παιδικός οργανισμός εν μέσω πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας δροσερό νερό, χυμούς ή φρούτα, που θα κρατήσουν την οικογένειά σας ενυδατωμένη και ασφαλή.
  • Αποφύγετε όσο γίνεται περισσότερο τα τηγανητά φαγητά και τις πλούσιες σάλτσες στα γεύματά σας. Τα λιπαρά που περιέχονται στις τροφές αυτές, σε συνδυασμό με τη ζέστη μόνο βάρος μπορεί να είναι για τον οργανισμό σας.
  • Προσέξτε πολύ τρόφιμα που είναι δελεαστικά για τα παιδιά, είναι όμως πολύ επικίνδυνα να αλλοιωθούν σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, όπως σοκολάτες, κρουασάν, μπισκότα, τυριά, κρέμες, κ.λπ.
  • Μην στερείτε από το παιδί σας το παγωτό που τόσο επιθυμεί, χωρίς όμως αυτό να γίνεται σε καθημερινή βάση.
  • Αυξήστε τη φυσική του δραστηριότητα τώρα που έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Οι επιλογές είναι πολλές και η διασκέδαση του παιδιού σας εγγυημένη.
  • Τέλος, δεν είναι κακό να έχετε τον νου σας, όταν το παιδί βρίσκεται για διακοπές στον παππού και τη γιαγιά. Μπορεί μαζί τους να περνάει ιδανικές καλοκαιρινές στιγμές, όμως είναι αρκετά πιθανό να επιστρέψει με... παραπάνω κιλά.
Ειρήνη Μαθιουδάκη
www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου