Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Όλη η αλήθεια γύρω από τον θηλασμό

Ο θηλασμός είναι η πιο όμορφη πράξη αγάπης μιας μητέρας προς το μωράκι της. Είναι η συνέχεια της ενδομήτριας φροντίδας μετά την γέννησή του! Κάθε μανούλα οφείλει να δώσει, έστω και σταλαγματιές, από αυτόν τον θησαυρό που κρύβεται στο στήθος της και θα προσφέρει απίστευτα εφόδια στον οργανισμό και στη μετέπειτα ζωή του βρέφους. 
Άραγε, πόσο παρεξηγημένος είναι ο θηλασμός στις μέρες μας; Πόσα από αυτά που ακούγονται είναι αλήθεια; Η διαιτολόγος - διατροφολόγος, Γεωργία Γκανασούλη, μας αποκαλύπτει όλη την αλήθεια γύρω από τον θηλασμό. 

1. "Υπάρχει περίπτωση να μην έχω γάλα μετά τη γέννηση του βρέφους...". Κάθε μητέρα μπορεί να θηλάσει το μωράκι της! Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις και κυρίως ιατρικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν σε μια γυναίκα να θηλάσει. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ο νόμος παραγωγής - ζήτησης, δηλαδή όσο πιο πολύ θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Η αρχή είναι δύσκολη, αλλά είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψετε!

2. "Το αγελαδινό γάλα (σε σκόνη) είναι τόσο εξελιγμένο που είναι σχεδόν το ίδιο με το μητρικό...". Δεν ισχύει! Το μητρικό γάλα περιέχει εκτός από θρεπτικά συστατικά και πλήθος ενζύμων, αντισωμάτων, ακόμα και ορμονών, σε αναλογίες τέτοιες που το καθιστούν ιδανικό ακόμα και για πρόωρα μωρά, καθώς δεν επιβαρύνουν το πεπτικό τους σύστημα! Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναλογία των λιπών/νερού στο μητρικό γάλα διαφέρει, όχι μόνο από μητέρα σε μητέρα, αλλά ακόμα και στην ίδια γυναίκα, είναι διαφορετικό από ώρα σε ώρα. Για παράδειγμα, κατά τις πρωινές ώρες, το μητρικό γάλα είναι πλουσιότερο σε λίπος, από ότι κατά τις βραδινές. Επίσης, στην αρχή του θηλασμού, το γάλα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και νερό (για να ξεδιψάσει το βρέφος) και περιέχει λιγότερο λίπος, ενώ προς το τέλος του γεύματος είναι πολύ πλούσιο σε λίπος(για να χορτάσει)!

3. "Πρέπει να δίνουμε 10 λεπτά από το κάθε στήθος εναλλάξ και γεύμα κάθε 3-4 ώρες...". Μύθος! Μόνο όταν υπάρχει το αίσθημα αδειάσματος του στήθους προσφέρεται και το άλλο. Ο σωστός τρόπος θηλασμού επιβάλλει να ακούμε τις ανάγκες του μωρού σχετικά με την συχνότητα και την ποσότητα! Σκεφτείτε, ότι στα νεογέννητα έχει καταγραφεί επιθυμία για θηλασμό μέχρι και 20 ώρες το 24ωρο!!! Μην ξεχνάτε, ότι οι πρώτες 40-60 μέρες του θηλασμού είναι και οι σημαντικότερες - γίνεται η "εδραίωση" της γαλουχίας και οποιαδήποτε λάθος παρεμβολή μπορεί να κοστίσει τη διακοπή του θηλασμού.

4. "Δεν έχει νόημα να θηλάσω το παιδί μου μετά τους πρώτους 6 μήνες...". Έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι ο θηλασμός πέραν των 6 μηνών (6 μήνες αποκλειστικός και μετά σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών) προστατεύει ακόμα περισσότερο μητέρα και παιδί από χρόνια σωματικά και ψυχικά νοσήματα, συμβάλλει σημαντικά στη θρέψη του παιδιού, συνεχίζει να χτίζει την άμυνα του παιδιού, προστατεύει άμεσα από τις λοιμώξεις της προσχολικής ηλικίας, προσφέρει άμεση συναισθηματική κάλυψη στο μικρό παιδί που ανοίγεται στον άγνωστο κόσμο, κάνει πιο εύκολη την έναρξη στερεών τροφών και την εγκατάσταση πλούσιου διαιτολογίου, βοηθάει στην αποφυγή παχυσαρκίας της μητέρας, την προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, δίνει περαιτέρω ώθηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, δημιουργεί παιδιά πιο ασφαλή και ανεξάρτητα σε βάθος χρόνου!

Για το κλείσιμο, θα ήθελα να τονίσω ότι ο θηλασμός προσφέρει ανείπωτη απόλαυση στη μητέρα και το παιδί! Θηλάστε τα μωράκια σας, είναι το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε και είναι και... δωρεάν!

Πηγή:www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου