Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Πρώτη φορά νονός/ά: Τι πρέπει να προσέξετε;

Μπορεί να μην διανύουμε περίοδο βαφτίσεων, όμως πολλοί γονείς έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν την κατάλληλη ημερομηνία για τη βάφτιση του μικρού τους για την επόμενη σεζόν, αλλά και το άτομο που θα αναλάβει χρέη νονού εκείνη την ημέρα και για μια ολόκληρη ζωή! 

Αν λοιπόν είστε οι τυχεροί που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας αυτό το σπουδαίο έργο -και αν είστε πρωτάρηδες σε αυτό- συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις του ανάδοχου πριν και μετά το μυστήριο, έτσι ώστε να οργανωθείτε και να ανταπεξέλθετε χωρίς άγχος στον ρόλο σας.

Οι υποχρεώσεις πριν από τη βάφτιση

Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχετε κατά νου πριν ξεκινήσετε τις αγορές για το μεγάλο γεγονός, είναι να βρίσκεστε πάντα σε συνεννόηση με τους γονείς, ώστε να βρείτε μια κοινή κατεύθυνση ως προς το θέμα και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του μυστηρίου. Αφού καταλήξετε σε μια επιλογή που θα ικανοποιεί τα γούστα και των δύο πλευρών, μπορείτε να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις στα καταστήματα βαπτιστικών ειδών για να προμηθευτείτε τα εξής:

• Τα βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια
• Τον βαπτιστικό σταυρό
• Τα μαρτυρικά
• Το σαπούνι για να ξεπλύνετε τα χέρια σας μετά τη λειτουργία
• Το μπουκάλι με το λάδι
• 3 πετσέτες -2 μικρές για το σκούπισμα των χεριών σας και του ιερέα και 1 μεγάλη για το μωρό
• 1 σεντονάκι για την αγκαλιά σας
• Τα λαδόπανα
• Τη λαμπάδα και 3 μικρά κεράκια
• Τα έξοδα της εκκλησίας

Σύμφωνα με την παράδοση, οι νονοί πρέπει να αγοράζουν βαπτιστικά παπούτσια με σκληρή σόλα, τα οποία συμβολίζουν τη σταθερή πορεία του παιδιού στη ζωή -όχι παπουτσάκια αγκαλιάς με την κλασική, μαλακή σόλα. Όσον αφορά τα μαρτυρικά -όπως δείχνει και η ίδια η λέξη- μαρτυρούν το μυστήριο της βάφτισης. Κάθε καλεσμένος που φοράει το μαρτυρικό γίνεται μάρτυρας υπεράσπισης του ιερού γεγονότος.

Οι υποχρεώσεις μετά τη βάφτιση

Τρεις ημέρες μετά το μυστήριο της βάφτισης, ο νονός ή η νονά θα πρέπει να επισκεφθεί το παιδί στο σπίτι για το πρώτο μπανάκι του. Σύμφωνα με το έθιμο, το νερό που χρησιμοποιήθηκε για το μπάνιο του μωρού, αλλά και για το πλύσιμο των βαπτιστικών του ρούχων, θα πρέπει να χυθεί στη θάλασσα ή σε μια γλάστρα.

Την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο και για τρεις συνεχόμενες Κυριακές, οι νονοί καλούνται να συνοδεύσουν τους γονείς και το μωρό στην εκκλησία για να λάβει την πρώτη Θεία Κοινωνία. Και τις τρεις φορές θα πρέπει να έχετε μαζί σας τη λαμπάδα της βάφτισης, η οποία θα παραμείνει αναμμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας. Την τελευταία Κυριακή πρέπει να αναλάβετε να ξεστολίσετε τη λαμπάδα και να την αφήσετε στην εκκλησία.

Το πιο σημαντικό απ' όλα τα καθήκοντα που θα αναλάβετε ως πνευματικός γονέας είναι η παρουσία σας στις σημαντικές στιγμές της ζωής του παιδιού, όπως η πρώτη μέρα στο σχολείο, το πρώτο του ποίημα ή πολύ αργότερα, η τελετή αποφοίτησης από το Πανεπιστήμιο. Προσπαθήστε να βλέπετε τα βαφτιστήρια σας όσο το δυνατόν πιο συχνά και να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Φροντίστε ώστε να μη σας θυμούνται σαν έναν επισκέπτη που έρχεται με δώρα στο σππίτι μόνο την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου