Αν πιστεύατε ότι αγοράζοντας επώνυμα ρούχα στα παιδιά εξασφαλίζετε ποιότητα και αποφεύγετε κινδύνους για την υγεία τους, νέα έρευνα της Greenpeace δείχνει πως δυστυχώς... κάνετε λάθος. Σύμφωνα με την έρευνα, παιδικά ρούχα και παπούτσια γνωστών εταιρειών περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, τόσο για τα παιδιά όσο και για το περιβάλλον.
Η νέα έρευνα περιλαμβάνει 82 προϊόντα 12 εταιρειών (American Apparel, C&A, Disney, GAP, H&M, Primark, Uniqlo, adidas, LiNing, Nike, Puma και Burberry) που κατασκευάστηκαν σε πάνω από 12 διαφορετικές περιοχές, κυρίως στην Ασία αλλά και τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ιταλία. Κάποια από αυτά τα προϊόντα, μάλιστα, αγοράστηκαν στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Greenpeace κάνει λόγο για είναι ένα μπλουζάκι (t-shirt) της εταιρείας Puma, ένα μπλουζάκι (t-shirt) της εταιρείας H&M και ένα μπλουζάκι (t-shirt) της εταιρείας GAP.
Ποιες ουσίες βρέθηκαν μετά από εργαστηριακό έλεγχο στα ρούχα αυτά; Υπερφθοριωμένες ενώσεις, φθαλάτες, εννεϋλοφαινόλη και αμίνες.
Τι κινδύνους εγκυμονούν οι ουσίες αυτές; Από ορμονικές διαταραχές, καθώς εισχωρούν στο δέρμα των παιδιών, μέχρι καρκινογενέσεις, ενώ κάποιες από αυτές είναι ύποπτες για δερματίτιδες, ερεθισμούς του αναπνευστικού και επηρεασμό του ανοσοποιητικού συστήματος!
Αναφορικά με τα ρούχα που αγοράστηκαν από την Ελλάδα, στο μπλουζάκι της Puma βρέθηκαν αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη και αντιμόνιο. Στο μπλουζάκι της H&M βρέθηκαν αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη, φθαλάτες και αντιμόνιο. Στο μπλουζάκι της GAP δεν ανιχνεύθηκαν τοξικές ουσίες. Η Greenpeace, ωστόσο, προειδοποιεί πως αυτό δε σημαίνει πως η εταιρεία δεν τις χρησιμοποιεί στην παραγωγή της, καθώς τοξικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε ρούχα της που αγοράστηκαν σε άλλες χώρες.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις αυτών των ουσιών όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Greenpeace, "το 2012, η διεθνής εκστρατεία μας κατόρθωσε να πείσει 17 μεγάλες εταιρείες ρούχων να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών στην παραγωγή τους. Αρκετές από αυτές έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σειρά και των υπόλοιπων εταιρειών να ακολουθήσουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην παραγωγή ρούχων χωρίς τη χρήση τοξικών."
Μέχρι τότε, μια εναλλακτική που φαίνεται να αποτελεί πιο ασφαλή -αν και πιο ακριβή- λύση για την προστασία της υγείας των παιδιών είναι τα οργανικά ρούχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου